Awatar użytkownika
Nucleator
Moderator globalny

Nucleator

Natur, Kultur a idź... Ale tak, masz rację.
Ryszard pisze: 7 lat temu Trochę za dużo wina, przystojny kolega w koszulce Dissection, At the Gates z dyktafonu... I zaraz pedałują się tekie satany w parku na ławce, za ręce się trzymają... Teczowy Black Metal hahahaha

Tagi:
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

Bardzo dobry ten nowy płyt, ale pierwszy pełniak jest chyba jednak trochę lepszy.
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

Posłuchałem sobie znów Kultur po kilku miesiącach przerwy i podoba mi się coraz bardziej ta płyta. Już nawet przyzwyczaiłem się do tego (ciut gorszego) nowego krzykacza, niech będzie.
Dla zainteresowanych jest preorder LP w ft, który ma zniknąć lada moment...a w Hellthrasher mają z kolei CD
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
________Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
____Face the consequence alone
____With honour - valour - pride
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Wg mnie ten nowy wokal jest lepszy, ale to może być moje zboczenie - na Natur wokale są przesterowane, jak słyszę coś takiego to od razu w głowie zapala się lampka "typ nie daje rady, ratują go efektami". Ten na Kultur jedzie własną mocą, jak dla mnie lepiej też przekazuje emocje, jest w tym więcej dramaturgii, a przy tym nie brzmi jak zbolała cipa.
Nebiros pisze: 6 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
brzask
Tormentor

brzask

No co kto tam lubi, wiadomo. Jak wyszła dwójka to posłuchałem sporo obu na zmianę i stąd od razu wychwyciłem zmianę gardłowego. A że na Natur są jakieś dodane efekty?, hm możliwe - nie zastanawiałem się. Jesteś muzykiem i pewnie łatwiej Ci wychwycić takie rzeczy. Ciekawe czy gdzieś coś mówili na ten temat, czy to raczej dla wokalisty temat nie bardzo ...
Faktycznie jest pogłos trochę, ale mi on nie przeszkadza ...ładnie komponuje się z surowizną tej płyty.
There's something growing in the trees__Through time war prevails_____Wśród jeszcze żyjących kłamstw,
I think it's a different me
________Thoughts fears cast aside_____Gnębiących ten Biały Ląd..
____Face the consequence alone
____With honour - valour - pride
Awatar użytkownika
Vexatus
Tormentor

Vexatus

deathwhore pisze: 2 lata temu Wg mnie ten nowy wokal jest lepszy, ale to może być moje zboczenie - na Natur wokale są przesterowane, jak słyszę coś takiego to od razu w głowie zapala się lampka "typ nie daje rady, ratują go efektami".
Wokale to akurat bardzo mocny i wyrazisty element ich pierwszej dużej płyty. Ten przesterek idealnie pasuje do skrzeku tego jegomościa (przypomina mi to trochę przesterowanego Gaahla), ale ciężko stwierdzić czy po prostu tak miało być czy też przykrywali tym jakieś niedobory.
deathwhore
Tormentor

deathwhore

Nie wiem jakie były intencje, czy to faktycznie braki, czy celowy efekt, ale mnie się z tego powodu akurat mniej podoba.
Nebiros pisze: 6 lat temuA w dupe lubisz? ja slucham nightwish i Blind Guardian
Awatar użytkownika
Hajasz
Raubritter

Hajasz

deathwhore pisze: 2 lata temu Wg mnie ten nowy wokal jest lepszy, ale to może być moje zboczenie - na Natur wokale są przesterowane, jak słyszę coś takiego to od razu w głowie zapala się lampka "typ nie daje rady, ratują go efektami". Ten na Kultur jedzie własną mocą, jak dla mnie lepiej też przekazuje emocje, jest w tym więcej dramaturgii, a przy tym nie brzmi jak zbolała cipa.
Pełna zgoda. Na Kultur wszystko się ładnie poskładało. Poprzedni album kulał mocno tak brzmieniowo jak i wokalnie. Tutaj tego nie uświadczymy tym samym Kaevum nagrało jedną z trzech najlepszych płyt z black metalem w 2023 roku.
GRINDCORE FOR LIFE
Awatar użytkownika
porwanie w satanistanie
Tormentor

porwanie w satanistanie

O, to ja też się zgodzę z przedmówcami, a co. Jedna z płyt roku 2023 z BM, może i najlepsza, a na pewno najlepsze Kaevum. I faktycznie wokale robią tu bardzo dużo i dobrze.
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

Dla mnie bezapelacyjnie najlepsza płyta black metalowa roku 2023.
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Wędrowycz
Administrator

Wędrowycz

Podbijam - dla mnie również jedna z najlepszych (aczkolwiek dalej mam potężne zaległości).
Odium Humani Generis
Awatar użytkownika
DiabelskiDom
Moderator globalny

DiabelskiDom

DiabelskiDom pisze: 2 lata temu Dla mnie bezapelacyjnie najlepsza płyta black metalowa roku 2023.
No i właśnie ta najlepsza płyta BM2023 się u mnie kręci. Nie słuchałem jej ze dwa miesiące i nawet teraz, kiedy kupiłem ją na winylu, to z dobry tydzień leżała ze względu na brak czasu. Dzisiaj jednak ją odpaliłem i kolana. Totalnie zajebisty materiał, rewelacyjny wręcz. Nie ma tutaj żadnego słabego punktu, do którego możnaby się przyczepić. Brzmienie z placka to czysta poezja. A wokale to wisienka na torcie.

Obrazek
Panzer Division Nightwish
Awatar użytkownika
Jakub
Master Of Reality

Jakub

Dzięki @brzask za polecenie na SB, chociaż z tego,że olałem album przy premierze zbytnio dumny nie jestem. Kultur leci do koszyka.

Bardzo przestrzenne, nieco melancholijne, pełne patosu granie, idealnie pasuje na spacer, który właśnie uskuteczniam krocząć pod okrytym szarością mazowieckim niebiem. Gitary chwilami, zwłaszcza w pierwszym kawałku, przypominają mi Walknut na Graveforests and Their Shadows.